(15)

Uit de shit: Een pleidooi voor meer boeren en minder vee

audioboek


Het kan: de stikstofcrisis oplossen én boeren perspectief geven. In een glasheldere en hoopgevende analyse laat bioloog en journalist Thomas Oudman zien hoe we het stikstofprobleem samen hebben veroorzaakt, en hoe we er samen weer uit kunnen komen.

Thomas Oudman schrijft voor De Correspondent over voedsel. Zijn vorige boek, De ontsnapping van de natuur met Theunis Piersma, stond op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor beste natuurboek.

Reacties:

‘Manifest en encyclopedie ineen: wie Uit de shit leest weet alles.’

- Tommy Wieringa, schrijver

'Thomas Oudman vertelt pakkend en onderbouwd hoe we ‘in de shit’ terecht zijn gekomen. Zijn visie over hoe we daar weer uit komen, biedt uitkomst. Hopelijk leest de politiek mee.'

- Barbara Baarsma, hoogleraar Toegepaste Economie

'Thomas Oudman biedt wat we missen in de politiek: een visie op landbouw en natuur. Wie eenmaal ziet hoe aantrekkelijk zijn vooruitzicht is, zal geen minuut langer willen neuzelen over de deadline en zo snel mogelijk aan de slag willen.'

- Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie

'Zonder kunstmest en geïmporteerd krachtvoer zijn we snel uit de shit. Dit geweldige boek is een aanrader, ook voor mensen die meer willen weten hoe we in de shit zijn gekomen.'

- Jan Willem Erisman, hoogleraar Milieu en Duurzaamheid


Verteller: Thomas Oudman
Duurtijd:

4.5

15 beoordelingen

Anoniem

23-2-2024

Duidelijk en toegankelijk boek over de landbouw in Nederland. Dit boek beschrijft verschillende aspecten van de landbouw: hoe het Nederlandse systeem werkt, hoe dat vooral voor de grote bedrijven voordelig is en hoe dit leidt tot vele problemen die met elkaar samenhangen (zoals minder bodemleven, slechtere waterkwaliteit). Op de lange termijn is dit systeem niet houdbaar. Maar dit boek geeft niet alleen aan waar de problemen zitten, maar draagt ook oplossingen aan. Wat kunnen we doen om tot een duurzaam landbouwsysteem te komen? Daarmee wordt het ook een hoopvol boek. Een boek voor iedereen, zeker voor mensen die de landbouwsector een warm hart toedragen.

Brilsmurf

10-8-2023

Verplichte kost voor BBB, alle boeren, alle politici en eigenlijk alle regeringen over de hele wereld. Minpunt is dat er weinig aandacht (paar minuten aan ‘t einde van ‘t boek) wordt besteed aan de globale gevolgen van het wegvallen van de export van vlees, eieren en melk. Als Nederland de overige landen hierin niet voorziet, dan zullen anderen in het gat springen. Het verplaatst de problemen naar het buitenland. Wat werkelijk een verschil maakt is dat iedereen geen of in ieder geval stuk minder dierlijk voedsel eet, de hele wereld uitsluitend ecologisch boert. En als laatste impopulaire maatregel en een utopie: 1 kindpolitiek overal invoeren. We zijn met teveel mensen op aarde die andere planten en dieren verdringen. De wolf eist zijn territorium terug die de mens heeft ingepikt. En nu zijn we verdrietig over de afgeslachte schapen. Doen wij mensen niet hetzelfde met koeien, varkens en pluimvee? Als je de wereld wil verbeteren begin bij jezelf. Dus helemaal voor biologisch ecologisch verantwoord boeren.

Anoniem

12-7-2023

Aan aanrader om te lezen en beluisteren! Prachtig en helder pleidooi om boer, landschap en een gezonde toekomst tegemoet te gaan.