(31)

Lenin en Stalin: Een hoorcollege over de leiders van revolutionair Rusland

audioboek


Vladimir Lenin en Josef Stalin waren de eerste twee leiders van de Sovjet-Unie. Door de verschillen in achtergrond, opleiding en ideologische opvattingen, hebben zij hun eigen stempel gedrukt op de politieke, industriële, economische en sociologische ontwikkeling van Rusland en haar inwoners. Beiden hebben de industrialisatie van het overwegend agrarische Rusland versneld. Maar daarnaast kwamen miljoenen mensen om het leven tijdens de jaren van de Grote Zuivering onder Lenin en later onder het terreurbewind van Stalin.

Maarten van Rossem laat zien hoe de politieke biografieën van twee van Ruslands beruchtste leiders met elkaar en de Russische geschiedenis verbonden zijn.

Inhoud

College 1

H1. Een zonderling experiment

H2. Lenins revolutie

College 2

H3. De revolutie ontspoort

H4. De revolutie wordt geconsolideerd

College 3

H5. Stalin, een bureaucratische bankrover

H6. De tweede revolutie

College 4

H7. De grote beproeving

H8. Op weg naar het einde


Verteller: Maarten van Rossem
Duurtijd:

4.5

31 beoordelingen

Alex

1-8-2023

Er zijn onderwerpen uit de geschiedenis waarvan je denkt: “ik weet het wel ongeveer, maar hoe zit het nu precies? Wat was de context en hoe zijn die verhoudingen geweest?” Dit college geeft daarin helderheid en legt de verbanden. Het geeft inzicht in de verhoudingen van destijds en verklaart veel van het hier en nu. Zeker aan te bevelen.

Geert

23-5-2023

Dxcfrreeeerdffdd

Robert

17-7-2022

Zeer interessant en geeft goede context over de jaren van de tijd waarin Lenin en Stalin aan de macht waren.