(41)

De Molukkers: Een vergeten geschiedenis

audioboek en e-book


In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren naar

hun thuisland. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen naar huis. Een groot deel had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Dekolonisatieoorlog en hun leven in de waagschaal gesteld voor Nederland – het land dat hen nu zo in de steek liet. Men voelde zich verraden, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet. Nu, zeventig jaar na de aankomst van deze groep Molukkers, vertelt Coen Verbraak de geschiedenis van deze bijzondere groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.


Verteller: Coen Verbraak
Duurtijd:

3.8

41 beoordelingen

Leon

15-12-2022

Wordt saai.

Ienre

2-11-2022

Laat nederland voortaan zijn grote BEK houden als het om mensen rechten gaat

Pascal

17-8-2022

Alle respect voor de Molukse medemens. Wat de Nederlandse regering deze mensen heeft aangedaan is vreselijk. Maar dit boek valt wel in herhaling bij ieder die hij interviewde. Dus dan wordt het voor de lezer/luisteraar herhalend. Ook al zijn de verhalen vreselijk. Na de vijfde met alweer de zelfde punten ben ik gestopt. Dat betekend niet dat ik geen respect heb voor deze prachtige groep mensen.