(30)

De achterblijvers: Over de vergeten pandemie van long covid

audioboek en e-book


Talloze Nederlanders lijden aan een vorm van long covid. Terwijl de rest van de wereld de pandemie al half vergeten is, voeren zij nog dagelijks strijd met het virus. Long covid is een postinfectieuze ziekte, zoals chronische Lyme en Q-koorts dat ook zijn. De aandoening telt meer dan 200 symptomen die het lichaam ernstig kunnen ontregelen. Het raakt het hart, de hersenen, het zenuwstelsel, het bloed, de spieren en de longen. Het legt daarmee het lijf en vaak ook het leven plat van degene die erdoor getroffen wordt.

Ook Anne Vroegindeweij veranderde van het ene op het andere moment van een energieke jonge vrouw in iemand die al na een korte wandeling dagen in het donker plat moet liggen met beukende koppijn. Online houdt ze contact met lotgenoten en volgt ze het wetenschappelijk onderzoek op de voet, terwijl ze in isolement wacht op een behandeling die werkt.

'De achterblijvers' is een aangrijpend relaas van een uitzichtloos ziekteverloop, een schreeuw om aandacht voor de vergeten slachtoffers van de pandemie en een pleidooi voor de structurele financiering van biomedisch onderzoek.


Verteller: Jorien Zeevaart
Duurtijd:

4.6

30 beoordelingen

Jules

14-4-2024

Heel duidelijk boek, prachtig en persoonlijk. geeft een goed inzicht wat longcovid precies is.

Minouk

8-1-2024

Ik moet toegeven dat ik eerst weerstand voelde toen ik het voorbij zag komen. Aangezien ik zelf al mag dealen met het leed dat long covid heet, had ik weinig behoefte aan "de klaagzang" van een ander. Ik ben toch overstag gegaan en wat ben ik enthousiast! Geen klaagzang, maar een zeer goed omschreven ervaringverhaal, die mij woorden gaf om te omschrijven wat ik mee maak en voel. Ik heb het gelijk gedeeld met iedereen!

Anoniem

12-12-2023

goed verwoord en daardoor zeer herkenbaar