(28)

Aleksandra

audioboek en e-book


Met verbluffend vertelplezier en met alle literaire stijlmiddelen die tot haar beschikking staan vertelt Lisa Weeda een uitzonderlijke

familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. In 1942 wordt zij vanuit Oekraïne gedeporteerd en in Duitsland in de oorlogsindustrie tewerkgesteld. Haar kleindochter Lisa reist later naar haar grootmoeders geboorteplaats en ontmoet, op de vleugels van haar verbeelding, haar overgrootvader Nikolaj, die al bijna driekwart eeuw op zijn dochter zit te wachten. Samen met hem gaat ze op zoek naar sporen van haar neef, die tijdens het recentelijk opgelaaide conflict in Oost-Oekraïne is vermoord.

Aleksandra is het verhaal van een familie tussen Oost en West die maar niet loskomt van een gebied dat nooit rust lijkt te vinden.

Lisa Weeda vond de vorm en de stem om dit indringende verhaal op een grandioze manier te vertellen.


Verteller: Jouman Fattal
Duurtijd:

3.4

28 beoordelingen

Max

17-5-2024

Een interessant verhaal met soms heel mooie stukken erin, maar de verhaallijn is bijna onmogelijk om te volgen.

Bob

29-3-2022

Actueel thema. In luisterboekvorm echter zeer lastig om het verhaal door de vele tijds- en plaatsveranderingen goed te blijven volgen

Jantien

20-3-2022

Een bijzonder en actueel boek. Uniek voor Nederland in het gebruik van Magisch realisme. Dat Is meteen waardoor het voor mij één ster minder krijgt: ik vond het een beetje te veel magische toeters en bellen hebben, die het verhaal niet nodig heeft. Maar dat is persoonlijk: ik kan me niet meer goed inleven als het allemaal te onrealistisch wordt. Lisa Weeda kan prachtig beeldend schrijven. Ze laat je verdwalen in het Paleis van de verloren Dom Kozak. Ook weet ze prachtig aan de hand van een familieverhaal de geschiedenis van een volk, van een gebied te vertellen. Ook heb ik erg genoten van de scenes waarin eten voorkomt. Als voedsel in tijd van schaarste maar ook als drager van cultuur en traditie.