(31)

Het leven moet maar even wachten: Wat ik leerde van long covid

audioboek en e-book


‘Het leven moet maar even wachten’ is het verslag van Bregje Bleeker over haar omgang met deze nog niet lang bekende ziekte.

Half maart 2020 reed schrijfster Bregje Bleeker na een sabbatical van ruim een jaar vanuit Zuid-Frankrijk terug naar Amsterdam. Ze arriveerde in Amsterdam precies op de dag waarop Nederland voor de eerste keer op slot ging. Terwijl Bregje de stad inreed begon ze zich steeds minder lekker te voelen. Hooikoorts? Een griepje? Het jaar dat erop volgde was ze extreem moe en kreeg last van veel symptomen van wat we nu long covid noemen.

Ze schrijft prachtig over het verstrijken van de tijd gedurende haar ziekte, de onzekerheid, het beter willen worden, de tegenslagen en uiteindelijk acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat blijkt de sleutel tot herstel.

Haar verhaal laakt het gebrek aan medische en maatschappelijke aandacht voor long covid en staat vol praktische tips om met de ziekte om te gaan.


Verteller: Carolina Mout
Duurtijd:

4.4

31 beoordelingen

Anoniem

13-3-2024

Feest der herkenning. Lekker vlot boek. Alleen niet erg aantrekkelijk ingesproken. Af en toe twijfelde ik of dit een computerstem was soms was een zinnetje opeens door iemand anders ingesproken.

Edwin

2-11-2023

top geschreven. geheel zoals ik het zelf hem meegemaakt en nog middenin zit. inmiddels ruim 3 jaar....

Annemiek

4-9-2022

Fijn dat Bregje de woorden gevonden heeft om enigzins duidelijk te maken wat een bizarre ziekte long-covid is. Ik herkende helaas veel in haar verhaal. Hopelijk gaat het mij ook lukken om "een ander mens te worden" en mijn leven weer grotendeels op te pakken.