(36)

Het bestverkochte boek ooit (met deze titel): Hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden

audioboek


Of het nu je schoolrapport is of je salarisstrookje, de verkiezingsuitslagen of het aantal virusbesmettingen tijdens een pandemie – cijfers zijn overal en ze beïnvloeden hoe jouw leven eruitziet.

Maar het grootste misverstand over cijfers? Dat ze objectief zouden zijn.

Bedrijven misbruiken cijfers om hun product aan je te slijten, politici om lastige beslissingen te rechtvaardigen, wetenschappers om hun onderzoek kracht bij te zetten. En wij, cijferconsumenten, zijn ook niet onschuldig. We laten ons maar al te graag verleiden als de cijfers zeggen wat we willen geloven.

In Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) ontcijfert journalist en econometrist Sanne Blauw de wereld van de getallen, zodat iedereen het juiste gebruik van cijfers kan onderscheiden van het misbruik. En zodat we ons kunnen afvragen: welke rol willen we dat cijfers spelen in ons leven?

Reacties:

‘Onmisbaar voor wie weleens cijfers tegenkomt − voor iedereen dus.’

Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie

‘Lekker geschreven. Essentieel leesvoer in tijden van big data.’

Rosanne Hertzberger, microbioloog en columnist


Verteller: Sanne Blauw
Duurtijd:

4.2

36 beoordelingen

Brilsmurf

25-7-2023

Schrijvers zouden hun eigen boek niet moeten voorlezen. Laat dit over aan professionals. Ik heb me geërgerd aan het niet uitspreken van de “d” in een woord als “houden”. Dat werd “houwen” etc. Verder slist ze. Heel jammer. De aandacht gaat tijdens het luisteren naar dit. Verder lijkt me de inhoud wel interessant, dus ik probeer verder te luisteren. Wordt vervolgd.

Anoniem

31-8-2022

Serieus leuk en vermakelijk boek over cijfers. Ze maakt je "wakker" en leert je anders en vooral verder kijken. Fijne stem en ik hoop dat ze nog een boek hierover gaat schrijven met andere voorbeelden.

Lilly

30-3-2022

Veel informatie over hoe cijfers opgevat kunnen worden. De schrijfster probeert op ludieke wijze inzicht te geven.