(67)

Haagse penoze

audioboek


Minder bekend dan de Amsterdamse onderwereld, maar minstens zo 'groot' en gewelddadig, is het criminele milieu rond Den Haag. Het grote verschil: hier zijn de hoofdrolspelers extreem mediaschuw. Geen journalist drong door in dit gesloten bolwerk. Tot nu toe...

Haagse Penoze vertelt het levensverhaal van Hagenees Nico van Empel die opgroeide tussen de penoze. Met zijn BV Whosa (We Hebben Overal Schijt Aan) verleende hij hand- en spandiensten aan oplichters en moordenaars. Nico legde contact met zijn jeugdvriend, de tot levenslang veroordeelde Haagse nachtportier Koos H., die vertelt over de drie kindermoorden waarvoor hij is veroordeeld, maar ook over zijn betrokkenheid bij andere.

Dit boek gaat niet alleen over mannen, er komen heel veel vrouwen in voor. Nico van Empel is een vrouwenman. Vriendinnen van bekende voetballers, dames van zware en lichte zeden, Nico kon er niet genoeg van krijgen. En zij niet van hem. Hij vertelt over 'hoeren en snoeren, oplichting en liquidaties'.

Haagse penoze gaat ook over 'de vrije jongens' in de rosse buurt (Fens en Bartels), in de gokwereld (Scheffer en Bestebreurtje), in de drugshandel (Schneider, Eijk en Pronk), in het vastgoed (Victor 't Hooft) en over de beruchte familie Denie, bekend van gijzeling en bankroof.

'Nooit eerder verscheen een boek waarin de Haagse onderwereld uit de jaren zeventig en tachtig zo compleet werd ondertekend. Met veel Haagse humor, dat ook'. - Sjaak Bral.

Hendrik Jan Korterink (1955-2020) was freelance journalist voor onder meer Panorama en Nieuwe Revu. Hij schreef verschillende true crime bestsellers. Eerder verschenen de luisterboeken Cor, Maffiameid en Tottie's vlucht.


Verteller: Bart Oomen
Duurtijd:

3.9

67 beoordelingen

oscar

30-11-2021

Zeer intressant. Een diep kijkje in deze voor de meeste mensen onbekende wereld.

Paul

19-9-2021

Heel goed

Catharina

18-4-2021

Soms herhalend, maar wel een boeiend inkijkje