(177)

Een meisje voor dag en nacht

audioboek en e-book


Waargebeurd verhaal over een Marokkaanse vrouw die afrekent met haar jeugd. Ibtisam wordt als kind seksueel misbruikt door haar broer. Er is niets wat ze eraan kan doen, want in het traditionele Marokkaanse gezin waarin ze opgroeit, is de familie-eer heilig, en naar de buitenwereld toe wordt nooit iets schandelijks prijsgegeven.

Ibtisams broers worden behandeld als prinsen en hoeven nooit ergens verantwoording over af te leggen. Seks is een taboe en buiten het huwelijk streng verboden; als het gebeurt, krijgt de vrouw vrijwel altijd de schuld. Er zit voor Ibtisam niets anders op dan haar mond te houden en haar broer jarenlang hun gang te laten gaan. Dat houdt ze vol tot ze de leeftijd bereikt waarop ze beseft dat ze zwanger kan raken.

Een meisje voor dag en nacht is een taboedoorbrekend verhaal over de vaak verzwegen problematiek van incest in Marokkaanse gezinnen in Nederland. Dit boek stelt een verzwegen probleem aan de orde, maar laat vooral ook zien dat de slachtoffers niet alleen staan en dat ze hulp kunnen zoeken.

Ibtisam heeft inmiddels een goede baan en leidt een gelukkig leven.


Verteller: Safaa Khelifati
Duurtijd:

4.5

177 beoordelingen

Diana

8-8-2023

Indrukwekkend verhaal over een andere cultuur, waar machtsmisbruik en vrouwenonderdrukking generaties lang gewoon is. Respect voor de vrouwens die zich hieruit bevrijden.

Brigitte

7-6-2023

Mooi boek! Triest dat de sociale controle binnen de cultuur, de druk van de groep, belangrijker is dan rechtvaardigheid. De onderdrukking van vrouwen wordt mede daardoor in stand gehouden. Heel goed voorgelezen, fijne stem!

Anoniem

31-5-2023

Indrukwekkend, je voelt de pijn van het meisje/vrouw.