(98)

Echte vrouwen krijgen een kind: De stille revolutie van de niet-moeder

audioboek en e-book


Ze woont alleen, samen met haar twaalf katten. Ze draagt grijze, vormeloze kleding. Naar moeders werpt ze woedende blikken. En aan kinderen heeft ze al helemáál een grondige hekel. Ontmoet ‘de kinderloze vrouw’. Of: zoals veel mensen haar nog altijd zien.

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot on-gewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets ‘mis’. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm. En weten we eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?


Verteller: Lottie Hellingman
Duurtijd:

4.0

98 beoordelingen

Anouk

30-4-2023

Een absolute aanrader voor iedereen met of zonder kinderen, of die daar nog over twijfelen. Een echte eyeopener.

Stephanie

6-2-2023

Heel fijn te lezen

Jodie

24-11-2022

Als iemand die zelf vanaf 5 jarige meisje weet dat ze voor een 50% kans heeft op een miskraam of een meisje krijgt dat mijne erfelijk syndroom heeft geërfd, voelt het soms als een alsof ik door een doolhof moet van gevoelens en verwachtingen. Wil je geen kinderen? Hoezo niet? Maar tegenwoordige bestaan er zoveel methodes joh! Deze vragen en opmerkingen zijn lief bedoelt maar wat als je al zo lang weet dat het dan een moeilijke, medische weg wordt voor jou en je partner mocht je kinderen willen? En dat een absolute no go is voor jou? Als jonge vrouw die vooraan staat in de leeftijd waarin leeftijdsgenoten beginnen met kinderen te krijgen, komen veel gevoelens die Liesbeth beschrijft ook bij mij op. Ik had het even nodig om te horen dat dit oké is en dat er niks mis met mij is. Ik ben ook gewoon een echte vrouw.