(13)

De Saamhorigheidsgroep

audioboek en e-book


Wat als je aan het einde van je leven beseft dat je slechts één jaar echt gelukkig bent geweest? Topdiplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze noemden zichzelf de Saamhorigheidsgroep, waren lid van de PPR of de PSP en doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste hij ertussen. Toch deed Bernhard alsof de idealen van de Saamhorig-heidsgroep ook de zijne waren.

In De Saamhorigheidsgroep schrijft Merijn de Boer afwisselend satirisch en meeslepend over een groepje mensen dat de wereld wil verbeteren en over één man die het allemaal niets kan schelen maar voor het eerst in zijn leven verliefd wordt, in een roman die zich afspeelt in New York, Haarlem en Jeruzalem.


Verteller: Matthijs Wind
Duurtijd:

3.5

13 beoordelingen

Jorine

16-2-2022

Fijn om naar te luisteren. Mooi en interessant.

Nex

6-8-2021

Melancholisch, mooi verhaal

Corien

26-5-2021

Het was best aardig om de karikaturen te aanschouwen uit de tachtiger jaren, de "linksmensen". Je kijkt samen met Bernhard naar deze uitgestorven soort. Er zit behoorlijk wat, of enkel (zelf)spot in het boek. Moest ook denken aan de tijd dat ik eerste boeken las in die zeventiger sfeer van Hannes Meinkema, maar dat was nog meer geitenwollensokken. Er zat voor mij niet echt een plot in het boek, het kabbelde voort en doofde min of meer uit. Wel beeldend en als luisterboek perfect om bij in slaap te vallen. Echter ik ga geen van de personnages missen.