(103)

De nazi's kenden me bij naam

audioboek


'De nazi’s kenden me bij naam' is het levensverhaal van Magda Hellinger, die als blokoudste werd aangesteld in Auschwitz-Birkenau en onmogelijke keuzes moest maken. Ze had de leiding over het beruchte Block 10, waar honderden vrouwen leden onder de medische experimenten die op hen werden uitgevoerd. Magda’s leven werd hiermee een balanceeract op het scherpst van de snede: met kleine daden van medemenselijkheid en moed redde ze talloze mensenlevens, maar liep daarbij voortdurend het risico om de verdenking van de SS op zich te laden en geëxecuteerd te worden. Door haar innerlijke kracht en instinct om te overleven lukte het haar om vriendschappen op te bouwen met de vrouwen die zich onder haar hoede bevonden en zelfs respect te krijgen van de nazi-officieren.

Dit verhaal is gebaseerd op Magda’s persoonlijke verhaal en aangevuld door het zorgvuldige onderzoek van haar dochter Maya Lee. Het is een indrukwekkende vertelling die een beeld schept van moed en veerkracht van de menselijke geest en is een inspiratie om te blijven geloven dat het goede zelfs in de meest vreselijke situaties kan standhouden.


Verteller: Ruby van Tongeren
Duurtijd:

4.6

103 beoordelingen

Bar

1-2-2024

Voelde wel een beetje geromaniseerd

Marie-Claire

15-11-2023

Ben blij dat ik al in het 1e hoofdstuk de bevestiging kreeg dat Palestina er al was voor alle zionisten het confisceerden? Kreeg het gevoel dat ze haar functie als blokoudste goed praatte en nogal prat ging op alle mensen die ze heeft gered.

Kees

5-10-2023

Ongeloofwaardig. Ik geloof niet dat een blokoudste zo goed en sympathiek kon zijn, simpelweg omdat zo’n iemand al snel door de mand zou vallen. De nazis zouden haar al snel doorgehad hebben, haar van haar taak ontheven en iemand anders aangesteld die wel koud, meedogenloos en hard was.